Tři skvělé tipy na recepty z chřestu, dobrou chuť!

Sezóna chřestu klepe na dveře. Pokud váháte, jak nejlépe tuto pochutinu upravit, máme pro Vás tři skvělé recepty.

Chřestová polévka

Suroviny:

500 g chřestu
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 l zeleninového vývaru
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
200 ml smetany
Sůl a pepř podle chuti
Postup:

Chřest omyjte a nakrájejte na menší kousky.
Na pánvi rozpalte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek.
Přidejte nakrájený chřest a nechte chvíli dusit, dokud se nezměkne.
Přidejte hladkou mouku a smažte asi 2 minuty, dokud se nezačne hnědnout.
Postupně přidejte zeleninový vývar, stále míchejte a nechte vařit, dokud se polévka nezačne zahušťovat.
Přidejte smetanu a nechte vařit ještě asi 5 minut.
Osolte a opepřete podle chuti.





Pečený chřest s parmezánem

Suroviny:

500 g chřestu
2 lžíce olivového oleje
1/2 šálku nastrouhaného parmezánu
1/4 šálku strouhanky
1 stroužek česneku
Sůl a pepř podle chuti
Postup:

Troubu předehřejte na 220 °C.
Chřest omyjte a odřízněte tvrdé konce.
V míse smíchejte olivový olej, nastrouhaný parmezán, strouhanku, stroužek česneku a sůl a pepř.
Chřest přidejte do mísy s olejovou směsí a dobře promíchejte, dokud je chřest celý obalený.
Chřest přidejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě asi 10-15 minut, dokud není zlatohnědý.
Chřestový salát s vajíčkem
Suroviny:

500 g chřestu
2 vejce
1/4 šálku olivového oleje
2 lžíce octa
1 lžička dijonské hořčice
1 lžička medu
Sůl a pepř podle chuti
Postup:

Chřest omyjte a odřízněte tvrdé konce.
Vařte vajíčka natvrdo, nechte je vychladnout a nakrájejte na menší kousky.
V míse smíchejte olivový olej, ocet, dijonskou hořčici, med, sůl a pepř.
Přidejte nakrájený chřest a promíchejte, dokud je celý obalený v olejové směsi.
Na talíři rozložte chřestový salát a posypte nakrájenými vajíčky.




Chřestová omáčka s kuřecím masem

Suroviny:

500 g chřestu
4 kuřecí prsa
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
400 ml smetany na vaření
1 cibule
2 stroužky česneku
Sůl a pepř podle chuti
Postup:

Chřest omyjte a nakrájejte na menší kousky.
Na pánvi rozpalte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek.
Přidejte nakrájený chřest a nechte chvíli dusit, dokud se nezměkne.
Na pánvi osmahněte kuřecí prsa na másle, dokud nejsou zlatavá a propečená.
Přidejte hladkou mouku a smažte asi 2 minuty, dokud se nezačne hnědnout.
Postupně přidejte smetanu na vaření, stále míchejte a nechte vařit, dokud se omáčka nezačne zahušťovat.
Osolte a opepřete podle chuti.
Kuřecí prsa nakrájejte na menší kousky a přidejte do omáčky.
Nechte vařit ještě asi 5 minut, dokud se kuřecí maso neprohřeje a nezačne zároveň spojovat s omáčkou.

Doufáme, že Vám tyto recepty pomohou objevit nové a chutné způsoby, jak využít chřest v kuchyni!