Bobotie, potjiekos,bissara nebo markdouh, čtveřice z dlouhé řady delikates, které od ledna do konce února bude připravovat tým šéfkuchaře Pavla Červinky v královédvorském Safari pivovaru. Týden co týden tu budete moci ochutnat jedinečné africké menu z jiné oblasti. Putování začíná v lednu Marokem a končí v únoru na mysu Dobré naděje v Jihoafrické republice. Labužníci pomyslně urazí 36 tisíc kilometrů po stopách legendárních českých cestovatelů Zikmunda a Hanzelky.
Vybírali jsme jídla, která jsou v daných lokalitách zakořeněná stovky let. Jsou tedy tradiční, přesto chuťově nesmírně zajímavá a atraktivní.
„Žijeme Afrikou, a tak nás napadlo pozvat milovníky tohoto kontinentu nejen mezi zebry, lvy a žirafy, ale i k prostřeným stolům tamějších lidí. Proto jsme se inspirovali legendární cestou Zikmunda a Hanzelky v letech 1947-1950,“ přibližuje šéfkuchař Pavel Červinka. Projekt vstoupí v roce 2024 do své třetí etapy a přinese řadu nových receptů a ještě autentičtější chutě.
S měnící se lokalitou budou přicházet každý týden nové recepty, a zcela odlišné chutě i vůně. „Začínáme v romantické Casablance, později ale ochutnáme i Alexandrii, Kapské město a řadu dalších koutů Afriky,“ vypočítává namátkou šéfkuchař, který na výběru jednotlivých pokrmů spolupracoval s kolegy z Rwandy nebo Maroka. „Vybírali jsme jídla, která jsou v daných lokalitách zakořeněná stovky let. Jsou tedy tradiční, přesto chuťově nesmírně zajímavá a atraktivní,“ dodává Pavel Červinka. Každé týdenní menu je také párováno s vybranými víny nebo naším pivem. Jeho pitím navíc labužníci podpoří záchranné projekty nosorožců, které vede Safari Park Dvůr Králové.
Milovníci kávy mohou sladkou tečku spojit s novinkovými blendy Safari Coffee, jejichž vychutnáváním podpoří záchranu zeber bezhřívých v Ugandě.
Velkolepý gastro výlet Afrikou startuje v Safari pivovaru 5. ledna a končí 25. února.
Všem milovníkům dobrého jídla doporučujeme rezervaci předem na e-mail: provoz@safarigastro.cz nebo mobil 777 66 70 66.
Maroko – Casablanca, 5. – 7. 1. 2024
Bissara – lahodná polévka z fava fazolí
Djaaj romee – marocké kuře a cizrnový hummus na pita chlebu
Ktefa – mléčná bastila – vrstvený dezert z těsta warga s mléčnou omáčkou a mandlemi
Alžírsko, 12. – 14. 1. 2024
Tchicha Zatar – tymiánová polévka s ječnou krupicí
Dobara & Mahdjouba – pikantní dušená zelenina s plněným chlebem
Makroudh – datlový koláček s pomerančovým sirupem
Egypt – Alexandrie, 19. – 21. 1. 2024
Ful medames & falafel – pikantní pomazánka z fava fazolí se smaženými cizrnovými kuličkami
Kebda Eskandarani & salata baladi – tradiční sendvič s grilovanými hovězími játry a salátem
Quatayef – smažené palačinky plněné ořechovým krémem se sladkým sirupem
Etiopie 26. – 28. 1. 2024
Kitfo – etiopský tatarský biftek s pečivem
Bayenetu – etiopský talíř plný pikantního kuřecího a luštěninových ragú s rýžovým pilaf
Mare – medový tart se zmrzlinou z pečených meruněk
Keňa 2. – 4. 2. 2024
Mbaazi za nazi & mandazi – čočkové stew se smaženým koblížkem
Kuku Paka a mukimo – kuře v pikantní kokosové omáčce s bramborovo-špenátovou kaší
Biskuti ya nazi – kokosové sušenky s čajem
Zimbabwe 9. – 11. 2. 2024
Nhopi – dýňová polévka s arašídovým máslem
Guru – rajčatové ragú z hovězích drštěk (maguru) se špenátovou rýží
Chikenduza – zimbabwský muffin s růžovou polevou z růží
Jihoafrická republika 16. – 18. 2. 2024
Pimville & dombolo – krémová kuřecí játra v pikantní omáčce s knedlíčkem dombolo
Potjiekos – hovězí stew se zeleninou a brambory
Asynpoeding – koláč s polevou z vinného octa
Cape Town – Mys Dobré naděje, 23. – 25. 2. 2024
Vetkoek & Biltong – smažené kuličky s dipem z biltongu a bylinek
Bobotie – zapečené mleté maso s ovocem s pečenými fazolemi a kuskusem
Cape brandy pudding – datlový koláček s brandy omáčkouu krémovou omáčkou