Burger Street Festival OLOMOUC – Winter Edition – pátek 18. listopadu až neděle 20. listopadu 2022

Tradiční Burger Street Festival, který každoročně láká tisíce olomouckých jedlíků, dostává svého zimního sourozence. Vůbec poprvé organizátoři největší putovní street food akce v Česku vyrazí do hal s cílem ochromit chuťové pohárky lidí i v adventu. Vůbec první ze zimních akcí odstartuje v Olomouci 18. listopadu na Výstavišti Flora Olomouc.

Poskládejte si zimní burger jen a jen pro vaše město! Tak zní výzva organizátorů Burger Street Festivalu olomouckým milovníkům jídla. Právě speciální burger, který vznikne ze surovin navržených fanoušky, bude jedním z lákadel prvního zimního festivalu – novinky v kalendáři českých food akcí.

„Na našich sociálních sítích jsme dali lidem možnost navrhnout ingredience, které by měl mít právě olomoucký burger. Počítáme s tvarůžky, jinak ale fantazii neklademe žádné meze,“ popisuje způsob vzniku pořadatel festivalu Bedřich Snášel. Ze všech tipů si pak šéfkuchař vyhlášeného bistra Choosy vybere ty, ze kterých originální burger sestaví. Ochutnat jej budou moci právě jen návštěvníci olomouckého festivalu, do jiných měst se nepodívá. „Jsem sám zvědavý, s čím lidé přijdou. Základem za mě samozřejmě bude vyzrálé hovězí a domácí bulka. Dovedu si představit spoustu typických hanáckých surovin, které by v burgeru mohly být, ale myslím, že proti fantazii „domácích“ je ta moje slabá,“ směje se šéfkuchař Petr Novák z Choosy.

Burger poskládaný z tipů od jedlíků pak bude jeho tým připravovat i celý víkend od 18. do 20. listopadu přímo na výstavišti. Ochutnat tak bude moct nejen ten, kdo přispěl svým tipem, ale každý návštěvník festivalu. Těch by mohlo být řádově až kolem deseti tisíc. „Sami jsme zvědaví, jak lidé budou na zimní burger festival reagovat. Ale to, abychom udělali něco přes zimu, je nejčastější doporučení, které od fanoušků slýcháme,“ říká Bedřich Snášel s tím, že festival tak vlastně rozjíždí „nekonečnou sezónu“, která se na jaře rovnou překlopí do tradičních jarních festivalů.

Kromě vlastního burgeru se mohou olomoučtí jedlíci zapojit i do dalšího programu. Zimní festivalové turné zpestří také soutěže jedlíků. „Oslovili jsme profesionály, kteří patří k největším žroutům v Česku, zároveň ale zveme do této soutěže i kohokoliv, kdo si na ni troufne,“ vyzývá všechny milovníky jídla Bedřich Snášel. Ti, které pořadatelé vyberou, se pak během víkendu utkají mezi sebou o titul olomouckého burgerjedlíka.

Na své si ale přijdou především ti, kteří se na prahu adventu budou chtít dobře najíst. Pořadatelé totiž do výstavní haly na Floře přivezou nadupanou sestavu burgermakerů. Ostatně řada z nich má z letoška na kontě celou řádku medailí ze soutěží v návštěvnické oblíbenosti.

Ve hře o první zimní titul nejlepšího burgermakera tak budou kromě zmíněných Choosy třeba frýdeckomístečtí Angell Grill, budějovičtí tvrďáci JJ GRILL BILL nebo oblíbený MK´s BBQ Truck. Tradiční burgery doplní i další streetfoodové speciality – od sladkých bestsellerů Los Churros a bezlepkových makronek z mandlové mouky Judyth Sweet Art až po extrémní pochutiny, jako jsou smažené hmyzí pochoutky GRIG. A chybět samozřejmě nebudou tradiční domácí hranolky. Do Olomouce pořadatelé povezou i dva minipivovary. Zapíjet burgery tak lidé budou buď pivem z Počernického pivovaru, nebo brněnským Sternem.

O tom, který burger je nejlepší, budou moci tradičně rozhodnout sami návštěvníci. Za každý burger, který sní, dostanou lístek, který mohou odevzdat na infopointu festivalu. Tam také odhlasují v soutěži o svůj nejoblíbenější burger. Ve hře je nejen prestižní ocenění pro nejoblíbenějšího burgermakera, ale také vouchery na burgery v hodnotě 4000 korun, které mohou získat právě hlasující.