150. narozeniny pivovaru Starobrno 2022 – sobota 3. září 2022 – Brno

Po několikaleté pauze způsobené epidemií covidu se návštěvníci konečně dočkají! V sobotu 3. září v pravé poledne se otevřenou brány pivovaru Starobrno dokořán. Tradiční Den Starobrna, konaný vždy o první zářijové sobotě, letos bude opravdu velkolepý: vždyť pivovar na Starém Brně slaví významné jubileum, přesně 150 let od svého založení. Celý den se tak ponese ve slavnostním duchu. Vstupné se neplatí a pivo bude stát pouhých patnáct korun za jeden „škopek“.

Pivovar Starobrno coby pořadatel nic neponechal náhodě a celou akci připravuje dlouhé měsíce. Uskuteční se zde i slavnostní křest knihy „150 let historie pivovaru Starobrno“, výpravné publikace mapující dějiny pivovaru s dobovými fotografiemi (na hlavním pódiu od 18:30 hodin). Kniha se bude na místě i prodávat za výhodnou cenu 150 korun.

Ke Dni Starobrna neodmyslitelně patří i vystoupení předních českých kapel, ze kterých si vyberou všechny věkové kategorie. Letos se podařilo zajistit koncert legendární skupiny Olympic (14:00 – 15:00 hodin), dále zahrají Support Lesbiens (od 17:30 do 18:30 hodin) a populární Ben Cristovao (od 19:30 do 20:30 hodin).

Opravdovým lákadlem budou exkurze do pivovaru. Obvyklé prohlídky, na které byli návštěvníci zvyklí z předchozích let, totiž nahradí historické exkurze na místa, kam se jindy nechodí, například do labyrintu sklepení, bývalé spilky či generálního ředitelství. Na místě přitom budou lidé svědky „živých obrazů“ v podání herců Městského divadla Brno. Rezervace bude probíhat při vstupu do pivovaru. Herci budou asistovat i u focení ve fotokoutku, který pořadatel pojal rovněž historicky. Na místě dokonce bude k zapůjčení dobový oděv a rekvizity. Za exkurze a focení se nic neplatí.





Pro zájemce, kteří se chtějí o pivu dozvědět co nejvíce, bude připravena Extra hořká pivní škola. Její název odkazuje na poslední novinku z portfolia pivovaru, extra hořký a čtyřikrát chmelený ležák Starobrno Bitr. Pivní školou všechny provedou starobrněnští sládci. Rezervace přímo na místě u hostesek, jeden běh pivní školy pojme až 30 lidí. Všichni frekventanti školy se taky budou učit pivo čepovat a na závěr si tak naplní svůj škopek piva, který si vychutnají v odpočinkové zóně.

K tradičnímu programu Dne Starobrna patří i křest dresu hokejového klubu Kometa a autogramiáda hráčů. Hokejoví srdcaři si tak jistě rádi přijdou pro podpis na startu nové extraligové sezony (od 15:30 do 17:00 hodin).

Mnozí návštěvníci se určitě těší i na oblíbené soutěže. Letos na ně čeká soutěž Lovec piv o jedinečné ceny.

Na úplný závěr dne rozzáří nebe nad Starobrnem ohňostroj, kterým nabitý program ve 22:00 hodin definitivně skončí.